pondělí 26. května 2008

Dopis ministrovi - Navýšení vládního stipendia pro budoucí studenty v Ruské federaci

Vážený pane ministře Liško,

obracíme se na Vás s žádostí a upozorněním. V současné době jsme vládní stipendisté na studijní stáži v rámci mezivládních dohod České republiky a Ruské federace. Rádi bychom upozornili na drobné nedostatky či opomenutí, která nám poněkud ztrpčují studijní pobyt. Velmi si vážíme finanční pomoci 170 EUR měsíčně pro studenty v magisterském studijním programu a 190 EUR pro studenty doktorského studia, která je nám poskytována. Na druhé straně v porovnání s kolegy z Číny, Kazachstánu či Polska je tato částka více než úsměvná. Například čínský student pobírá vládní stipendium 500 EUR měsíčně, kazachstánský 400 EUR a polský kolega 800 EUR.

Během pobytu jsme se několikrát dostali do situace, kdy jsme odpovídali na nechápavé otázky zahraničních kolegů: „Jak je možné, že Vy, studenti z vyspělé Evropské unie – České republiky, pobíráte tak malé vládní stipendium?“ Kolegové jen kroutili hlavami a zvídavě prohlubovali otázky: „Za co si kupujete knihy, ze kterých studujete? Z čeho tady žijete?“ Otázky, které jsou na místě. Moskva je jedním z nejdražších měst světa. Nebylo moc příjemné odpovídat na tyto dotazy, zvláště pak, když padaly argumenty typu: „…česká ekonomika je přeci třetí nejrychleji rostoucí ekonomikou v Evropské unii. Mysleli jsme, že jste vyspělá země…“ Moc hezký obraz to České republice v zahraničí nevytváří, což jistým způsobem znehodnocuje práci Vašich kolegů.

Pane ministře, studoval jste v zahraničí, víte, že studium není jen četba knih, ale i poznávání reálií, navazování kontaktů a vědecké spolupráce. Je pro nás finančně velmi obtížné pozvat kolegy na oběd či večeři, kde by se utužily naše vzájemné vztahy, které mohou v budoucnu vést k oboustrannému užitku. Posezení na koleji a večeření chleba s paštikou může být dobrou zábavou, ale již přeci nejsme rozvojovou zemí ze střední Evropy, nebo snad ano? Váš finanční příspěvek pomáhá, ale zdaleka nepostačuje na základní potřeby v předražené Moskvě, nemluvě o nákupu knih.

Byli bychom velmi rádi, kdybyste zvážil finanční možnosti ministerstva a studentům, kteří pojedou do Moskvy po nás, stipendium zvýšil na úroveň odpovídající postavení vyspělého státu. Zvýší se tím nejen možnosti studentů, ale i prestiž a obraz České republiky v zahraničí. Vždyť i studenti jsou vyslanci rodné země. Přihlédněte prosím k faktu, že výběr studentů podléhá přísným kritériím. Není jednoduché získat stipendium v tak silné konkurenci. Věříme, že najdete způsob, jak zvýšit vládní stipendia pro Ruskou federaci. Vaše jméno, podle jednoho českého přísloví napovídá, jakým způsobem lze situaci řešit. Přejeme Vám mnoho úspěchu.

S úctou

V Moskvě 22.5.2008

Mgr. Eva Malenová (FFMU Brno)

Bc. Aleš Ottmár (PŘF OU Ostrava)

Bc. Kristina Maršálková (FSV UK Praha)

Bc. Terezie Holmerová (FSV UK Praha)

Bc. Veronika Richterová (UPOL Olomouc)

Markéta Chalupová (FF MU Brno)

Alena Vrbová (VŠE Praha)

Žádné komentáře: