čtvrtek 20. března 2008

Ázerbajdžánská kamarádka Vusalya

Asi před třemi týdny jsem u nás na koleji potkala mladou ženu s hrozně roztomilým děťátkem na rukou. Protože se ráda seznamuji, hned jsem ji oslovila a začaly jsme si povídat. Zjistila jsem, že se jmenuje Vusalya, je o dva roky mladší než já, studuje stomatologii, její dcerce Lejle je 9 měsíců a do Moskvy přijela jako doprovod svého muže, který na MGU dělá doktorát.

Vusalya je velice přátelská a otevřená. Díky ní jsem měla možnost trošku poodhalit ázerbájdžánskou kulturu a styl života.

Většina obyvatel této země jsou muslimové, šiité. Vusalya patří mezi ně, ale je velice umírněná a navíc mnoho let žila i v jiných státech východní Evropy. I přesto však dodržuje většinu ázerbajdžánských a islámem inspirovaných tradic. Má k nim respekt. Setkala se s jiným - západnějším stylem života, ale přesto zachovává zvyky a pravidla, ve kterých ji vychovali její rodiče.
Jejího muže jí vybral otec a zasnoubeni byli 3 roky před svatbou. Jejich vztah byl po celou dobu čistě kamarádský a sama mi říkala, že se vstupu do manželství bála, protože svého nastávajícího znala jen málo. Teď už spolu mají Lejlu a myslím, že ačkoli jejich vztah není postaven na nějakých vášnivých citech, spojuje je pouto založené na respektu, toleranci a úctě jednoho ke druhému.

Vusalya sice nechodí zahalená, ale nejí vepřové, nepije alkohol, modlí se, dodržuje ramadán atd. Má také obrovskou, pro mne až nepochopitelnou, úctu k rodičům svého manžela. Vzhledem k tomu, že dneska musela kvůli nevydařené registraci odjet nazpět do Baku, bude nyní až do návratu svého manžela bydlet u jeho rodičů, ačkoli ti její také žijí v Baku. Bylo na ní vidět, že je jí to líto, ale bere věci a pravidla tak, jak jsou. Neprotiví se jim, i když někdy sama přiznává, že jsou věci, se kterými nesouhlasí.

Avšak většina oblastí jejího života je náboženstvím a tradicemi skutečně poznamenána. Vusalya se například prakticky nestýká s jinými muži. Sama mi říkala, že její sousedé tady v Moskvě na koleji jsou sice hrozně fajn, ale nemá ráda, když se s ní pořád "ti kluci baví." Také když za mnou přišli do pokoje mí kamarádi (kluci), byla velice nesvá. To Lejla byla nadšená ze všech. Takové děťátko bych jednou chtěla mít. Absolutně nikoho se nebála, ode všech se nechala nosit atd.

Lejlu chce Vusalya vychovávat mnohem volněji. Ale jak sama řekla, bude ji chránit před nebezpečím ve světě stejně, jako to do sňatku dělali její rodiče. Po sňatku se této činnosti chopil její muž.

Některým tohle všechno nejspíš připadá nepochopitelné a někdo možná Vusalyu i lituje. Ale tohle je spíš způsobeno tím, jak málo toho skutečně všichni víme o islámu a o muslimské kultuře. Říkám to podle sebe, protože vím, jak se na islám (a vlastně na většinu věcí, o kterých vím jen z médií a knih) dívám já.

Pro Vusalyu je také mnoho věcí v našem životě nepochopitelných, ale v žádném případě jimi nepohrdá. Myslím, že Vusalya je jedna z osob, která by nám na Západě měla vyprávět o islámu. O takovém, kterého bychom se nebáli. O takovém, jakým islám nejspíš skutečně je, když se nenecháváme ovlivňovat pouze médii.

Vusalya je asi typickou představitelkou muslimů z Baku - sama to o sobě říká a vzhledem k tomu, že jiné Ázerbajdžánce neznám, tak pro mne typická je.

Samozřejmě, že jsou v Ázerbajdžánu oblasti, kde je všechno mnohem rigidnější, ale ve městech bude asi většina muslimů přistupovat ke své víře podobně. Nikomu ji nevnucují, berou ji výhradně jako osobní záležitost a na vyznání druhých se dívají s respektem.

Žádné komentáře: