středa 12. března 2008

Suzdal-praktické informace (nudné, ale nutné). Článek o samotném výletu bude později.

Suzdal je městečko, které se nachází asi 200 km od Moskvy ve Vladimirské oblasti. Dostat se tam není úplně nejjednodušší, protože informace o spojích, které poskytuje internet, jsou nedostačující. Není sice problém vyhledat si vlakový spoj do nedalekého Vladimiru, ale ti, kdo chtějí jet autobusem, asi dostatečné informace nenaleznou.

My jsme se rozhodli jet autobusem, které jsou ve většině případů v Rusku o něco levnější. Přímo do Suzdali jede z Moskvy prý jen jeden autobus denně ze Ščolkovského nádraží (metro Ščolkovskaja – Щёлковская), avšak čas odjezdu na internetu nedohledáte. Proto jsme se rozhodli,že pojedeme nejprve do Vladimiru a pak odtud do Suzdalu (to je už jen 35kilometrů).

Autobusy i vlaky do Vladimiru odjíždí z Kurského nádraží (metro Kurskaja- Курская). Vlaky jsou vypsány v internetu a stojí prý asi 220 rublů. Cesta trvá cca 4 hodiny. Autobusy odjíždějí ze stanoviště před nádražní budovou. Nemají pevný jízdní řád, odjíždí vždy po naplnění. Nevím, jak ve všední dny, ale v sobotu stála na nástupišti velice dlouhá fronta, takže autobusy odjížděly co 15minut, protože lidí ve frontě stále přibývalo. Jízdenka stojí 200 rublů – jeli jsme soukromým autobusem, takže kolik stojí jízdenka ve státním autobuse, který však jede asi jen 1x denně, nevím. V každém případě to asi velký rozdíl nebude, jestli je vůbec nějaký. Cesta trvá 3,5hodiny. Doporučuji vyrazit z Moskvy dříve – tak okolo 7hodiny, aby bylo na jednodenní výlet do Suzdali víc času.
My jsme odjeli v po 8h a ve Vladimíru jsme byli okolo poledne. Autobus pasažéry doveze na Autobusové nádraží, kde si pak musí koupit lístek do Suzdali. Kasy jsou v prvním patře nádraží a včera tam byly obrovské fronty. Lístek stál 41rublů a autobus byl naplněn jen do poloviny. Vyrazili jsme ve 12h25 a ve 13h jsme byli v Suzdali. Je to relativně pozdě, a proto skutečně doporučuji vyrazit dřív nebo přespat na místě.

Autobus z Vladimiru doveze pasažéry k téměř opuštěnému suzdalskému autobusovému nádraží, odkud je to do centra asi 2 kilometry (po Vasiljevské ulici). Jezdí však odtud maršrutky a místní malé autobusy. My jsme šli pěšky, protože sama Suzdal je velice zajímavá, vzhledem k tomu, že památkáři omezují moderní výstavbu.

Cesta zpátky je jednodušší, protože ze Suzdali jede v 18h05 autobus přímo do Moskvy na již zmíněné Ščolkovské nádraží. Jízdenka stojí 229 rublů a cesta trvá cca 3h45min, takže je dostatek času odpočinout si po dojmy naplněném dni.

Žádné komentáře: