úterý 19. února 2008

Trocha ruského nacionalismu

Dovedete si představit, že by Standa Hložek nazpíval hit "Holky z ČSSR"? Nebo Aleše Brichtu, který vykřikuje hesla o husitech a partyzánech? Já vím, i my máme svojeho Landu a kdy nazpívá Lucka Bílá milostnou píseň "Václave, bez tebe nechci žít", je jen otázkou času. Ale fanoušci nacionálně laděného proudu české pop-music jsou přeci jen značně v menšině.

Od té doby, co zmizely obrázky soudruhů z českých tříd, už taky uplynul nějaký ten pátek a srp a kladivo je dnes tak nanejvýš recesistická výbava středoškolských punkových kapel. Božkov se k výrobě fernetu se jménem významného politika nerozhoupal ani po opakovaných aférách opilých poslanců .

V Rusku je ale všechno jinak. Leninův obrázek sice nevisí nad katedrou, ale přeci jen ho ve třídě najdete, srp s kladivem zdobí nejen naší univerzitu, ale i leckteré stanice metra. A ruští umělci se můžou přetrhnout, kdo bude vlast opěvovat s větší vervou.

Nejlvětší dokonalosti v tomto směru dosáhl zřejmě Oleg Gazmanov s hitem "Sdělan v SSSR", kde vyzdvihuje největší poklady své země, což jsou mimo jiné "oligarchy i nižšie, Rjuriki, Lenin, Stalin, Gagarin, Dostojevskij, kombajny, torpéda, KGB, šachmaty a něft (ropa)" a neopomíná dodat, že do tak skvělé země "bez viza nělzja".



O čem je milostná disco píseň "Takogo kak Putin" asi není třeba popisovat...



A pro fanoušky metalu na závěr ještě lahůdka od kapely Alisa "Něba Slavjan". A kdo byste si chtěli prohlédnout i obrázky a přečíst neumělý, ale dostatečný přepis písně "Sdělan v SSSR", koukněte na nejulítlejší myspace všech dob www.myspace.com/komsomolka.

Žádné komentáře: